Vasaloppet China, Risto Ihamäki

Vasaloppet China, Risto Ihamäki

 

Risto Ihamäen matkakertomus runsaine valloittavine kuvineen tämän vuoden

ensimmäisestä WL-hiihdosta - Vasaloppet Chinasta. Hiihto hiihdettiin 4.1.2020 Kiinan Changchunissa.

 

 

Kuvassa Heikki Liimatainen suksipussimme ja laukun kanssa menossa sisälle, sekä Kari Timperi.

Majoituimme Sheraton Changchun hotelliin, joka oli hiihdon keskus. Hiihtopaikka oli läheisellä suurella puistoalueella.

Hotellin aulassa oli Vasaloppet mainontaa, koska hotellisssa sijaitsi myös kisatoimisto ja hiihdon jälkeinen banketti pidettiin myös hotellin tiloissa.

Seuraavana päivänä kävimme testailemassa suksia lähtöpaikalla. Hieman oli hankalaa, koska pertsan latuja ei oltu vielä vedetty.

Lumiveistokset lähtöalueella olivat todella vaikuttavia. Tuskinpa Harbinin lumiveistosfestivaaleillakaan oli paljon parempia?

Osa porukasta teki nimittäin lisäretken Harbiniin hiihdon jälkeen.

Lämpötila aamuisin oli n. -15 asteen tienoilla, mutta aurinko lämmitti nopeasti ja lämpötila kohosi    johonkin – 8 asteeseen.

Kisapäivän aamuna lämmittelyteltoissa eivät puhaltaneet sähkölämmittimet vaan siellä poltettiin ”clean coalia”pöntössä. Minne lie savut haihtuneet, mutta ei sieltä aivan nokisina lähtöviivalle lähdetty. Paikallinen siellä tarjoili ”tähtiviinaa” pienistä shottimukeista, mutta minä luotin perinteisempään pulloveteen tässä vaiheessa.

Lähtö lähestyy ja porukkaa alkaa kertyä lähtöalueelle. Pakkasta edelleen tuo – 15 ast. 50km kisa käytiin 2 x 25km lenkillä.
Kaikille oli yhteislähtö, myös 25km hiihtäville.
Kohta paukahtaa ja palelu loppuu. Kari Timperi ja minä.

Puolimatkan krouvi tuli vastaan lipsuvin suksin. Väkisin hiihdin puolikkaan, mutta heti toisen kierroksen ylämäkiin suostuin voitelemaan pitoja ensimmäisen kerran. Lumi yllättävän karkeaa. Porkkana -1 / -6 ilman korkkia toimi n. 15km jonka jälkeen oli voideltava vielä kerran. Tällä kokemuksella laittaisin alle kylmän kelin sinisen liisterin ja pinnoittaisin parilla purkkikerroksella.

No, käyttämäni voiteluohje tuli järjestäjiltä netistä – ei toiminut minulla. Maali mitaleineen tuli kuitenkin eteen hieman yli 4 tunnin sivakoinnilla. Leima passiinhan tässä oli koko matkan tarkoitus.

Juhlava Banketti Sheraton hotellissa illalla!

Kuvassa vas. Hakala Teija, Vanhamäki Taisto, Virtanen Kari, Beijar Bengt, Ihamäki Risto.

Banketti piti sisällään ruokailun lisäksi kaikenlaista ohjelmaa ja voittajien palkitsemisia. Kuriositeettina mainittakoon n. 55 vuotias kiinalainen mieshenkilö, jolla mitä ilmeisemmin ei ollut tullut äänenmurrosta lainkaan murrosiässä? Kukaan mies ei sellaiseen falsettiin pääse normaalisti.  Kiinalaiset tuntuivat tykkäävän kovasti. Ehkä joku sai videota ko. esityksestä?

Vas. Heikki Liimatainen, Bengt Beijar, Matti-Pekka Vanninen, Kari Virtanen, Risto Ihamäki, Risto Kemiläinen, Kari Timperi, Rauno Kousa.

Suomen hiihtojoukkue yhteiskuvassa.

Banketista arkeen aikaisin aamusta. Aurinko nousee punaisena idästä ja suuntaamme Changchunin rautatieasemalle.

Matka luotijunalla kohti Pekingiä. Matka taittuu mukavasti n. 270km /Hrs ja Beijing (suom. pohjoinen kaupunki) asema ilmestyy näkyviin muutaman tunnin kuluttua. (Huom. lentäen ko. väli taittui 2 tunnissa) Ravintolavaunu taisi tehdä parhaan myyntinsä ja Budveiser olut taisi mennä loppuun.

Beijingin rautatieasemalla oli väkeä riittävästi.
Suuri jännitys oli josko matkatavarat ja sukset olisi perillä. Mutta ei huolta...!
Illalla Beijing Royal Grand Hotelliin majoittumisen jälkeen oli vuorossa Pekingin Ankka illallinen. Kokki kolmonen leikkasi paahdetun linnun puikoilla syötävään muotoon.
Pekingin akkaa maistelemassa vas. Risto Kemiläinen,Rauno Kousa,Kari Timperi,Taisto Vanhamäki,Teija Hakala,Kari Virtanen,Heikki Liimatainen,Matti-Pekka Vanninen,Seppo Myllylä?

SEURAAVANA AAMUNA VUOROSSA KIINAN MUURI – GREAT WALL

Kyllähän siinä sykkeet nousee kun noita portaita kiipeää. Alaspäin meno oli yhtä vaikeaa kuin nousukin, johtuen lumisista portaista.

Vaikuttavia rakennuksia muurilla oli riittämiin.

Nestetasapainosta huolehtiminen on reissussa tärkeää.

Rauno Kousa vas. näyttää mallia (no, ehkä siinä on jonkun muunkin tölkki?) Timo Suvanto,Risto Kemiläinen,Kari Virtanen oik.

 

SEURAAVANA AAAMUNA VUOROSSA TIANANMEN AUKIO JA KIELLETTY KAUPUNKI

Vas. Mao Tse Tung mausoleumi, eli tämän herran joka kuvallaan vartioi Kielletyn Kaupungin sisäänmenoporttia.

Nämä näkyvillä Tianamenin aukiolla jolle puheiden mukaan mahtuu miljoona ihmistä. Aukiohan on todella iso !!!

Kylmä siellä ainakin oli näin talvisaikaan. Pakkasta ei paljon ollut, mutta tuuli oli todella ikävä.

Kun kävin ko. aukiolla ensimmäisen kerran v.2012 siellä oli n. +28 ast ja kosteusprosenttikin riittävä.

Noilla vartiosotilailla ei todellakaan ole helppoa. Oli sää sitten tuo -30 tai +30, satoi vettä, lunta tai ei, niin siinä vain on seistävä asennossa 4 tuntia yhteen menoon.

Kielletyn kaupungin taidokkaita koristeita rakennuksissa. Oikealla 9 eläinhahmoa, joilla kullakin oli jokin merkitys kiinalaisessa mytologiassa. (en nyt vain muista mitä ne olivat) Viimeinen hahmo on vartija.

Lohikäärmeet kuuluvat kiinalaiseen koristeluun ja niitähän on lähes kaikkialla. Oikealla lumenkeräilyvehje kiinalaiseen tyyliin. Polkupyörään hitsatut paripyörät ja kulho johon lumen voi lapioida ja sitten vaan ajelemaan. Suomesta sinne voisi myös markkinoida lumikolat ja lumentyöntimet, olisi meinaan markkinoita. Nyt kun asiaa hoitavat risuluudat ja kapeat lapiomalliset työntimet.

LINNUNPESÄ (BIRD NEST) VUODEN 2008 OLYMPIASTADION

Melkoinen rakennelma, joka nyt seisoo lähes tyhjän panttina 2008 olympialaisten jälkeen. Stadion vetää 80.000 katsojaa. Kustannus oli 2,5 miljardia yuania.

Nyt sinne oli rakennettu lumimaailmaa ja joitakin maksaneita käyttäjiäkin näkyi olevan paikalla.

Tämä oli viimeinen kohteemme Pekingissä.

HELSINKI LÄHENEE, KUN JAKSAA VAIN TIUKASTI ISTUA…

Tähän loppuun vielä suomalaiset hiihtotulokset.

Osa henkilöistä oli omilla matkoillaan ja nuo 2 nuorisosarjassa (U25 ja U30) hiihtäneet tytöt olivat Kiinan valtion kustantamalla 2 viikon hiihtoturneella maassa.

Pääsisipä joskus itsekin tällaiselle sponsoroidulle matkalle.!