Vasaloppet 2019

Kiitokseksi kestityksestä Pekka Anttonen luovutti Eeva Grönvoldille Masterien juhlakirjan "Elämyshiihtoja maailmalla". (Kuva Esko Kaipiainen)

 Masterit Vasaloppet viikolla

Mastereiden yhteinen hiihtomatka suuntautui heti Finlandia-hiihdon jälkeen  sunnuntai-ilta 24. helmikuuta Vasaloppet-viikolle. Turun satamassa hiihtäjien ensimmäistä lähtijöiden joukkoa kolmesta odotti ennen klo 20.55 lähtevää Vikingin laivaa Kokkolan Matkatoimiston toimitusjohtaja Kimmo Kalliokoski ja Dahlin bussi ja sen hieno kuljettajamme Christer.  Majoituspaikaksi oli tällä kertaa valikoitunut Orsan rento Vandrarhem.

Kovin suurihan tämä Masterien ryhmä ei ollut, viime hetken loukkaantumiset olivat verottaneet porukkaa, mutta kymmenen tekijää kuitenkin: Pekka Anttonen, Ilmari Ojanen, Erkki Kilpeläinen, Kari Tamminen, JP Roos, Kari Kilpinen, Seppo Vaihia, Sami Vaihia, Eskó Kaipiainen ja Juha Toivonen. Tämän porukan tavoitteena oli hiihtää tiistaina Halvvasan ja perjantaina kolmen joukkueen voimin (tosin neljän hengen joukkuein, ei siis viiden) Stafettvasan.

Joukkueet tulivat nelihenkisiksi siten, että torstaina saapuivat vahvistuksina Leena Peltonen ja Risto Kemiläinen, jotka viestin lisäksi hiihtivät varsinaisen Vasaloppetin.

Perjantaina saapuivat paikalle vielä pohjoisen viisi miestä uuden puheenjohtajamme Tero Kasalan johdolla. Tähän joukkoon kuului myös Martti Alakuijala. He kaikki hiihtivät sunnuntaisen 90 kilometrin Vasaloppetin, kuten myös Leena Peltonen ja Risto Kemiläinen.

Tämän sunnuntaina matkaan lähteen porukan laivamatka meni mukavasti, monen syödessä iltapalaksi katkarapuvoileivän ja ehkä palan painikkeeksi ottaen huikan viiniä.

Jo melkein perinteeksi on muodostunut, että menomatkalla Moraan käymme tervehtimässä Pekan sukulaisrouvaa ja niin nytkin. Saimme makoisat sämpylä- ja pullakahvit. 

Halvvasan hiihdettiin kauniissa pluskelissä, jossa latupohja säilyi hyvänä. Kuvassa lähtöä odottamassa Esko Kaipiainen (vas), Pekka Anttonen, Kari Tamminen ja Seppo Vaihia. (Kuva Juha Toivonen)

Stafettvasan hiihdettiin hiihtoviikon perjantaina ja siihen osallistui kolme Materien joukkuetta, joissa kussakin hiihti tällä kertaa viiden sijasta neljä hiihtäjää - eli yksi hiihtäjä hiihti kaksi osuuttta. Ryhmämme neljäs joukkue oli Tornion poikien "Tornion Latu ja Polku", tässä joukkueessa hiihti viisi hiihtäjää: Tero Kasala uusi torniolainen puheenjohtajamme ja torniolaiset Pekka Vanha, Antero Kinnunen, Erkki Rauma ja Martti Alakuijala.

Tämän hiihdon aikana vallitsi aurinkoinen pikkupakkasen ryydittämä keli. Ladut olivat loistavat - kuin kiskoilla olisi hiihtänyt.

Masterien seniorijoukkueen (keski-ikä 74 vuotta) Worldloppet Masters Finland Oldboys, jossa hiihtivät järjestyksessä JP Roos, Juha Toivonen, Erkki Kilpeläinen, Ilmari Ojanen ja JP Roos, kisa oli tapahtumarikas, mutta taphtumista ehkä myöhemmin nälläkin sivuilla. Maalin joukkue toki kunniakkaasti suoriutui.

Maaliin hiihti 2008 joukkuetta. Meidän neljän joukkueen maaliintulojärjestys oli seuraava:

1. Tornion Latu ja Polku                2. Gray Panthers of Finland

3. Worldloppet Masters Finland 2   4. Worldloppet Masters Finland Oldboys

Gray Panthers of Finlandin menestyksekäs joukkue: Pekka Anttonen (vas), Seppo Vaihia, Esko Kaipiainen ja Sami Vaihia, joka hiihti kaksi osuutta. (Kuva Juha Toivonen)
Worldloppet Masters Finland 2 suorituskykyinen joukkue: Kari Kilpinen (vas), Leena Peltonen, joka hiihti kaksi osuutta, Kari Tamminen ja Risto Kemiläinen. (Kuva Juha Toivonen)
Worldloppet Masters Finland Oldboysin sinnikäs joukkue: Ilmari Ojanen (vas), Juha Toivonen, JP Roos, joka hiihti kaksi osuutta ja Erkki Kilpeläinen. (Kuva Juha Toivonen)

Sunnuntainen perinteinen 90 kilometrin Vasaloppet hiihdettiin raskaassa lämpimässä, paikoin sankankin räntäisen lumisateen pehmittämillä laduilla. Monet Mastereiden hiihtäjistä, jotka ovat hiihtäneet useita Vasaloppetteja sanoivat, että tämän kertainen matka oli raskain tai yksi raiskaimmista.

Vaikka järjestäjät ajoivat jatkuvasti uusia latuja, niin ne eivät kestäneet pitkää näin suuren hiihtämäärän kulutusta. Hurjin kuultu kertomus oli, että latua riitti ensimmäiset 20 kilometriä, mutta sitten ne hävisivät käytänössä kokonaan. Latukoneen uusi latu ei kestänyt kuin viisi (5) minuuttia. 

Parhaan ajan saavutti uusi puheenjohtajamme Tero Kasala 7.15,22. Lujasti hiihti myös Leena Peltonen 8.27.52. Matkanjärjestäjämme Kimmo Kalliokoski käytti puolestaan ulkoiluun aikaa 8.01,16.

Muutamat Masterit harrastivat hiihtoulkoilua oikein kunnolle reilut 11 tuntia.

************************************************************************************************

Matkan järjestelyistä vastaa Kokkolan Matkatoimisto. Majoitus on varattu Orsan Vandrarhemistä, joka tavallisesti on ollut tuohon aikaan Itävallan hiihtomaajoukkueen käytössä, mutta nyt joukkue ei saavu sinne kotiMM-kisojen takia.

Tuona ajanjaksona hiihdetään seuraavat hiihdot:

-          su 24.2. Öppetspår    90 km               -  ma 25.2. Öppetspår 90 km

-          ti 26.2. Halvvasan     45 km               -  pe 1.3. Stafettvasan 90 km 

-          pe 1.3. Nattvasan     90 km (parihiihto)

-          su 3.3. Vasaloppet    90 km

Masterien päämatkaan kuuluvat tiistaina 26.2. hiihdettävä Halvvasan ja perjantaina 1.3. hiihdettävä Stafettvasan. Tällöin matkaan lähdetään laivalla sunnuntai-ilta 24.2. Turusta ja palataan Turkuun sunnuntaiaamuna 3.3. ** Siis laivalla Tukholmaan ja sieltä Orsaan omalla bussilla, joka on käytössä koko matkan ajan. Matkan hinta noin 750 € (riippuu lähtijöiden määrästä), joka sisältää matkat ja majoitukset sekä paikan päällä aamiaiset ja illalliset. (Hiihtojen ilmoittautumismaksut eivät sisälly hintaan.)

Tavoitteena on saada viisi (5) viiden hiihtäjän joukkuetta Stafettvasaniin, joka tarkoittaa 25 hiihtäjää – tähän mennessä ilmoittautuneita on 15.

Toinen suositeltava paketti on Stafettvasan pe 1.3. ja sitten Vasaloppet su 3.3.

Rakenna oma hiihtoviikkosi

Kokkolan Matkatoimistolla on vuosien kokemus Vasaloppet-hiihtojen matkanjärjestäjänä. Voit myös rakentaa itsellesi toisenlaisenkin matkapaketin – kuitenkin toivomme, että sisällytät siihen Stafettvasan. Varsinkin varsinainen Vasaloppet on helposti sijoitettavissa Kokkolan Matkatoimiston muuhun ohjelmaan. Ole yhteydessä Kokkolan Matkatoimistoon tai Pekka Anttoseen muista vaihtoehdoista.

Matkalle ilmoittautuminen: Ilmoittaudu päämatkalle tai itse rakentamallesi matkapaketille veilä mahtuu mukaan (päivetty 11.10.18 JT) Kokkolan Matkatoimistolle sähköpostilla: myynti@kokkolanmatkatoimisto.fi; puh 06 823 8300. Tarvittaessa lisätietoja samoista osoitteista.

Lisätietoja matkasta saat myös puheenjohtaja Pekka Anttoselta, sähköposti: pekka.anttonen@elisanet.fi; puh. 050 5501650.

Ei matkalle mukaanlähtö ja matkan valinta ole niin monimutkaista kuin näyttää, ota yhteyttä vaan rohkeasti !

Worldloppet Masters Finland ry