Mitä Finlandia-hiihdolle? Eero Leppänen

Julkaisemme alla jutunkirjoittajan Master Eero Leppäsen luvalla hänen Etelä-Suomen Sanomissa  vuoden 2019 Finlandia-hiihdon jälkeen olleen paljon mielenkiintoa herättäneen mielipidekirjoituksen.

Hälvälän harjoitusalue otettava haltuun, hiihtäjät tarvitsevat kunnon ladut

Olen mielenkiinnolla seurannut tämän talven hiihtokeskustelua. Olin katsomassa Finlandia-hiihtoa Messilän nousussa lehmänkellon kanssa.

Pääsääntöisesti sanoisin hiihtäjien olleen hyvällä ja muikealla ilmeellä huolimatta olosuhteista. Kritiikki tuli selväksi, mutta hymysuin. Yleinen mieliala oli todella positiivinen. Tämän vuoden Finlandia ei ollut lähelläkään huonoimmasta päästä.

Olimme König Ludwig Laufissa Saksassa kolme viikkoa sitten P50:llä. Lunta tuli hiihtoa ennen ja sen aikana 25 senttiä. Yhtä latua, siis hiihtäjien tekemää muljua, hiihdettiin viimeiset 23 kilometriä. Oli ihan hirveää; huoltoja oli vähennetty, lopussa kolme mehuasemaa, lähtöalueella ei ollut telttaa.

Finlandia-ladut olisi voitu ajaa aiemmin

Finlandiassa olivat muut asiat erinomaisesti paitsi se latu. Olen vuosia huomioinut maksaessani osanottomaksua, etteivät järjestäjät missään lupaa hyvää latua. Kaikkea muuta luvataan.

Valtaosa Finlandian laduista olisi voitu ajaa jo torstaina, kun oli pakkasta. Varsinkin Tapanilasta Hollolan Kirkkotielle asti ja loppu Tapanilasta maaliin. Hälvälään erityisesti olisi voitu ajaa latu vaikka viikkoa ennen.

Laduntekijät ovat tehneet hyvää työtä koko talven.

Lopputalvi kruunattaisiin siten, että meille kuntohiihtäjille pidettäisiin Finlandia-pohja Villinpellolta rinteen reunaa Antsan mutkien päälle auki (molemmille tyyleille). Lisäksi Messilästä suora oikaisu, 800 metriä Finlandia-pohjalle, jolloin kenenkään ei tarvitsisi mennä koviin laskuihin ja nousuihin.

Rinteenreunalta on hienot näköalat Vesijärvelle. Näille pätkille on jo 1980-luvulla tehty liikuntapaikkarasite, joten mitään estettä ajolle ei ole. Tarvitaan vain hyvää tahtoa.

Hälvälään saisi hyvät ulkoilureitit

Hälvälän harjoitusalue Kirkkotien takaa tulisi luovuttaa ulkoilu- ja tonttikäyttöön. Olen ihmetellyt Hollolan kunnan leväperäistä suhtautumista kyseisen alueen haltuunottoon.

Armeija ei tarvitse tätä aluetta. Sillä on Hämeenlinnan Parolassa ja Padasjoen Tarusjärvellä hyviä alueita, joissa samaa hommaa kuin Hollolassa voi varsin hyvin harrastaa. Eli tämä on turhaa ralliajoa armeijan autoilla pohjavesialueella.

Elyt ja Avit vainoavat Kukonkoivun jokkisrataa mahdollisten öljy- ja bensavahinkojen takia. Toisella puolella tietä saa armeijan auton kaataa useiden satojen litrojen tankeilla ilman, että elyt ja avit korvaa lotkauttavat.

Yhdessä Pasissa on enemmän tuhoainetta kuin toisella puolella tietä käytetään koko rallipäivänä.

Lisäksi samat elyt ja avit voisivat puhdistuttaa kaikki armeijan laittomat kaatopaikat Kirkkotien takaa. Niitä on siellä lukuisia, aivan Jukolan alueen lähellä.

Saisimme Hollolaan hienot ulkoilureitit Uskilaan asti. Lisäksi Kirkkotien varteen tulisi loistavia tontteja. Hollola voisi käyttää sen energian, mikä säästyy tuulimyllyjen vastustuksesta, kuntaa hyödyttävän alueen hankintaan.

Hälvälän ampuma-alueen osalta minullakaan ei ole mitään huomautettavaa, kaikki harrastukset ovat hyviä.

Eero Leppänen