Hiihtouran jälkeisiä touhuja - Hannes Larsson

Hiihdin 40 vuodessa 42’000 km ja sain 34 Master diplomia (27 kultaista ja 9 hopeista). Kerääntyi ystaviä monista maista ja tästä harrastuksesta jäi mieleen unohtumattomia muistoja.

 

Jäähyväistervehdykseni Worldloppet hiihtäjille julkaistiin IAWLSin websivulla pari vuotta sitten. Siinä selitin, että syitä oli kaksi : 1) teki mieli nähdä muita hiihtomaisemia kuin ne 20 Worldloppet paikkaa, 2) menetin kokonaan mielenkiintoni Worldloppet sarjaan pinnausskandaalin takia. Kolme tshekkiä käytti yli seitsemän vuoden ajan nerokasta systeemiä : yksi heistä kantoi toisen sirua, haki leiman molempiin passeihin kun taas kaveri vain lepäsi kotona. Oli uskomatonta, että WL :n johto ei rangaissut heitä. WL Masterit tietysti vaativat elinikäistä erottamista näin röyhkeästä pinnauksesta, joka tuhosi Master systeemin arvon.

Hannes Rajalta Rajalle hiihdossa 2018.(Kuva Minoru Matsuyama)

Jatkoin pitkään WL uraani, koska monet kaverit sanoivat, että olin heille esikuva osoittamalla, että yli 80-vuotiaat voivat hiihtää pitkiä matkoja. Aloin toteuttaa tavoitetta 1) : vuonna 2018 osallistuin Rajalta Rajalle retkeen. En hiihtänyt koko matkan, vaan käytin hyväkseni bussia sopivan taipaleen jälkeen. Se oli kuitenkin hyvä kokemus. RR muistuttaa tavallaan WL sarjaa : RR :n voi hiihtää monta kertaa (yksi osanottaja sai mitalin 10 :nnestä retkestä) kun taas WL vetää moninkertaisia Mastereita. RR :ssä on tietysti suurempi yhteenkuuluvaisuuden tunne kuin WL :ssä , koska viikon ajan ollaan samoissa hotelleissa. Sen jälkeen en ole hiihtänyt kuin kerran naapurivuoristossa (Vercors, jossa v. 68 Franco Nones päihitti pohjoismaalaiset). Pienen verryttelyn jälkeen kävin sisällä syömässä ja sillä aikaa karvasukset ja sauvat oli varastettu. Päätin, että se oli merkki hiihtoharrastuksen lopettamiseen.

Hiihdin 40 vuodessa 42’000 km ja sain 34 Master diplomia (27 kultaista ja 9 hopeista). Kerääntyi ystaviä monista maista ja tästä harrastuksesta jäi mieleen unohtumattomia muistoja.

Elämä ilman hiihtoa sujuu hyvin. Jo 14 vuotta sitten kiinnostuin esperantosta. Se oli heti yllätys : nerokas kieli, jonka oppiminen vaatii 10 kertaa vähemmän aikaa kuin ranska tai saksa tai englanti. Mutta se ei ole mikään « basic English », vaan rikas ja tarkka kieli, joka on ideaalinen kirjallisuuteen. Erikieliset mestariteokset on käännetty esperantoksi ja on olemassa rikas kokoelma alunperin esperantoksi kirjoitettuja teoksia. Lisäksi esperanto (vuodessa saa riittävän tason) nopeuttaa huomattavasti muiden kielien oppimista myöhemmin. Hallitsin esperanton nopeasti ja jo kolmen vuoden päästä tein kolmiosaisen esitelmän esperanton maailmankongressissa. Pari kertaa sen jälkeenkin minut kutsuttiin esitelmöimään maailmankongressin n.s. kongressi - yliopistossa. Olin muutaman vuoden läheisen esperantoklubin puheenjohtaja ja olen vaimoni kanssa matkustellut ympäri maailmaa esperanto - aiheisiin tapahtumiin. Hiljattain kirjoitin 180 limerikkiä ; ne ovat 5-säkeisiä runoja, useimmiten humoristisia. Kun lukumäära tuplaantuu, suunnittelen koota ne kirjaan.

Toisen maailmansodan jälkeen englanti on valloittanut lähes hegemonisen aseman. Se on vahinko ; tämä kieli on äidinkieli ainoastaan 6 prosentille ihmiskunnasta ja se on vaikea oppia ja epätarkka kieli. Mikään kieli, joka on jonkun suurvallan  kieli ei sovi kansainväliseksi kieleksi. Esperanto onpuolueeton, se ei ole minkään suurvallan kieli, vaan koko ihmiskunnan omaisuutta. Entiset siirtomaat ovat itsenäistyneet, usein verisen sodan jälkeen, mutta samaan aikaan on melkein koko maailma suostunut muuttua pienen vähemmistön hallitsevaksi  siirtomaaksi. Vaikka tällainen sodankäynti ei vaadi uhreja, se on salakavalaa aivopesua ja siksi tuhollista.

Eräs matkoistani meni Kiinaan. Pekingissä asuin ja söin perheessä, jonka tytär nimeltään Iloinen työskentelee Radio China Internationalin esperanto-osastolla. Hän ajoi minut Kiinan muurille ja pari nuorta opiskelijaa opasti vierailuun tärkeimmissä kohteissa. Matkan huippu oli vierailu lastentarhassa, jossa 4-6 vuotiaat oppivat esperantoa. Automatkalla Iloinen sai soiton lastentarhasta :  haluaisinko minä olla joulupukkina koulun juhlassa ? Kun saavuimme sinne, pukivat naiset päälleni kauniin joulupukkiasun partoineen,  ostettu edellisenä iltana klo 23 tavaratalosta. Sitten mentiin juhlasaliin, jossa 25 lasta ja useita vanhempia jo odotti. Selitin (opettaja tulkitsi japaniksi), että tulin kaukaisesta Lapista ja toin lahjoja hyville oppilaille. Opettaja pyysi minua kysymään jotakin. Kysyin : « kiom estas du kaj tri ? » ja lapset vastasivat kuorossa : « du kaj tri estas kvin ! ». Sitten seurasi lasten tanssiohjelma ja viimeksi jakelin lahjat pussistani. Se oli ensimmäinen kerta maailmanhistoriassa, jolloin toimin joulupukkina ! On huvittavaa, että kiinalaiset mielellään omaksuvat meidän tapamme. Pekingissä oli samaan aikaan joulumarkkinat jotka he olivat tuoneet Ranskasta. Isossa vaatteessa oli teksti « Marché de Noël de Strasbourg à Pékin ».

Toinen harrastus viime vuosina on ollut 3D printtaaminen. Esineen geometria pitää määritellä jollakin ohjelmalla, käytin FreeScad ohjelmaa. Naapurikaupungin työpajassa printattin useita esineitä ohjeitteni mukaan. Ne olivat 5 säänöllistä monitahokasta : nelitahokas, kuutio, oktaedri, dodekaedri la ikosaedri ja 13 puolisäännöllistä, Arkimedeksen monitahokasta sekä 13 viimemainittujen duaalia. Matematiikka oli mieliaineeni ja nämä kappaleet vaativat mielenkiintoisia laskelmia. Jokainen tahokas vaatii kolme lukua : normaalin pituus- ja leveyskulma sekä tahon keskipisteen etäisyys monitahokkaan keskipisteestä. Todellista herkuttelua ! Nämä kappaleet printattiin ekologisesta muovista, ei massiivisina, vaan  onttoina.  Koko on sellainen, että ne mahtuvat halkaisijaltaan 10-senttiseen palloon. Nautintoa on myös katsella näitä esineitä, joilla on matemaattinen säännöllisyys. Eräs ihmeellisimmistä kappaleista on yksi duaaleista : se koostuu 60 :stä identtisestä viisikulmiosta ! Ajattelen nyt näiden esineiden valmistamista puusta, massiivisina. Mutta se vaatisi investointia robotiikkaan.

Hannes Larsson

**********************************************************************

Hannes ja 3D printtaus ! Ja Hanneksen toivomus!!! Lue tämä juttu !!!

Mainitsin tekstissäni, että 3D printtauksen jatkona mietiskelen monitahokkaiden valmistamista puusta. 3D printtaus vie paljon aikaa: ontto 10 cm:n palloon mahtuva 1mm paksu monitahokas vie 5 tuntia. Suomessa syntyneenä tietysti tykkään puusta. Nämä kappaleet olisivat massiivisia. Valmistukseen tarvitaan vannesaha  ja robotti. Tarvitaan vähintään 4-akselinen robotti, joka suorittaa seuraavat liikkeet : 1) aihion asennus ennen sahaamista siten, että sahattava taho on oikeassa asennossa (se vaatii kolme liikettä: kaksi kulmaa jotka määräävät tahon pituus-ja leveysasteen sekä tahon keskipisteen etäisyys monitahokkaan keskipisteestä. Neljäs liike on itse sahaus eli aihion syöttäminen ja paluu lepopisteeseen. Tämä jatkuu taho taholta kunnes kappale on valmis. Alustava laskelma osoitti, että tyypillinen monikulmio valmistuisi muutamassa minuutissa eli ylivoimaisesti nopeammin kuin 3D printtauksella. Viimeistely eli santapaperointi jos vannesahan jälki ei ole riittävän sileä, ja pintakäsittely päättävät prosessin.

Vierailin Schäubli robottitehtaalla: erittäin pätevä firma Savojassa lähellä Sveitsin rajaa. Heillä on iso sarja robotteja. Minulle sopiva robotti 300 mm:n toimintasäteellä maksaisi n. 90'000 Euroa. Katselin ympäristön puuseppäfirmoja, mutta heillä ei ollut sopivaa robottia. Toistaiseksi tämä suunnitelma on tauossa. 

Mutta olisi vahinko, jos kehittämäni know-how menisi hukkaan. Näiden monitahokkaiden geometrian laskeminen vei satoja tunteja ja tekniikkani sopii jatkoon: esim olisi mielekästä lisätä sarjaan esim. Johnsonin 92 monitahokasta ja erilaisia pulmaleluja.

Hannes kysyy: Sattuisiko joku Masteri tietämään Suomesta on jokun yrityksen, jolla on verstas ja halu aloittaa start-up toiminnan tällaisen kehityksessä. Jos tarvitaan investointia, voin osallistua.

Hannes Larsson

1 rue de l'Espérance

26000 Valence

France

Puh. +33 4 7544 6650

Email: lhlarsson4@gmail.com

Vieressä FreeScad kuva yhdestä hämmästyttävästä monitahokkaasta. Se on Arkimedeksen monitahokkaan "snub cube" duaali. Se muodostuu 60:stä identtisestä viisikulmiosta, joilla on symmetria-akseli, kaksi samanpituista pitkää sivua ja kolme lyhyempää samanpituista sivua. Se voidaan valmistaa kahdesta osasta, jotka esittävät pohjoista ja eteläistä pallonpuoliskoa.