Sveitsi / Engadin Skimarathon

SVEITSIN HIIHTO - ENGADIN SKIMARATON

Hiihto hiihdetään maaliskuun toisena viikonloppuna.

Suomesta paikkakunnalle pääsee joko Zürichin kentälle, josta voi mennä junalla (erityisesti loppu idyllisellä Rhätischebahn vuoristojumalla, tai Müncheniin tai Milanoon lentäen ja vuokraten auto. Hiihto on aika korkealla; lähtö yli 1800 metrissä, mutta pääosin loivaa alamäkeä. Hiihdon voi hiihtää kumalla tyylillä tahansa. Keli on ollut lähes joka vuosi aivan mahtava auringonpaiste sekä ladut ovat yleensä erittäin hyvät (poikkeuksena jotkut laskut, jotka on aurattu alkupään hiihtäjien toimesta huonoiksi.

Hiihtoon osallistuu joka vuosi noin 12000 osanottajaa ja tästä syystä joissakin nousuissa on, kärkeä lukuunottamatta, valtavat ruuhkat. Kuitenkin valtaosa matkasta on erittäin hyvät ja leveät hiihtobaanat sekä vapaalle että perinteiselle hiihdolle.

Sveitsi ja erityisesti St Moritz on varsin kallis maa. St Moritz on tunnettu jo vuosikymmeniä maailman jetsetin laskettupaikkana. Mutta jos on käytössä oma auto, niin hieman kauempana löytyy edullisempiakin majoitusvaihtoehtoja (ainakin Engadinin laakson itäpäässä). Kuljetukset hiihdon lähtöpaikalle sujuvat hyvin (lähtöpaikasta St Moritziin junalla ja siitä eteenpäin busseilla). Hiihdon jälkeen pääsee samoin junalla ja bussilla hyvin takaisin.

Alla joitakin kuvia vuoden 2012 hiihdosta. Kuvat pääosin lahden seudun ja Jouni Syvärannan organisoimasta porukasta. Olimme hotelli Hauserissa , jonka hotellin johtaja on erittäin hyvä hiihtäjä (kolmas rivi, ensimmäinen kuva). Engadinin pääsihteeri (lippalakki) kävi myös tervehtimässä. Sitten kuvia St Moritzista sekä hiihdon lähdöstä ja maalista. Alin kuva uusia yhden-, kahden- ja jopa kolminkertaisia Mastereita.

http://www.engadin-skimarathon.ch