Islanti / Fossavatn

Fossavatnsgangan, Fossavatn Ski Marathon, on hiihdetty ensimmäisen kerran vuonna 1935. Tällöin hiihdossa oli mukanan seitsemän (7) hiihtäjään ja hiihdettävä matka 18 kilometriä. Hiihdot jatkuivat vuosittain 1940 asti.  Vuosien 1940-1955 välillä ei hiihtoa järjestetty. Vuonna 2015, siis tänä vuonna, hiihtäjiä oli yhteensä eri hiihdoissa noin 500.

Vuonna 1955 hiihto elvytettiin, tällöin hiihdettiin 20 kilometriä. Hiihto alkoi läheltä Fossavatn järveä, josta se on myös saanut nimensä.

1980-luvulla hiihdettiin lyhyitä matkoja. Vuonna 2004 oli ohjelmassa ensimmäistä kertaa 50 kilometriä. Vuodesta 2005 alkaen Fossavatn on ollut FISin kalenterissa ja vuonna 2014 hiihto hyväksyttiin Worldloppetin ehdokashiihdoksi.

Hiihto hiihdetään puuttomassa islantilaisessa kauniissa maisemassa, jossa ainakin tottumattomalle "tunturihiihtäjälle" on vaikea tajuta milloin on ylämäki ja milloin alamäki, näin ainakin silloin, kun aurinko ei paista ja kaikki on tasaisen valkoista.

Erityisen korkealla hiihtoa ei hiihdetä. Lähtöpaikka on 290 metrin korkeudessa ja korkein kohta 614 metriä. Noustavaa on 50 kilometrin matkalla yhteensä 1250 metriä. Hyvällä kelillä alamäissä saa hurjan vauhdin, mutta toisaalta laskut eivät koskaan pääty kurviin  ja ne on siksi hyvä laskea.

Kaiken kaikkiaan hiihto on mielenkiintoinen ja Islanti mukava ja rento maa tutustua. Lisätietoa löytyy hiihdon kotisivuilta, joista tämänkin tekstin tiedot ovat lainattu. (JT 13.5.2015)

http://www.fossavatn.com

Alla kuvia tämän vuoden (2015) hiihdoista. Mielellään julkaisemme myös muiden Islannin reissulla olleiden kuvia. Lähetä kuvat minulle ja kerro ketä kuvassa on niin saadaan kuvatekstitkin aikaisiksi. Sähköposti: juha.toivonen@pp8.inet.fi

 

Hiihtojen 80-vuotisesta historiasta oli todisteena juhlakakku.

Islannin esimmäiset WL-hiihdot hiihdettiin Isafjördurissa Vapunaattona 30.4. (25 km vapaalla) ja lauantaina 2.5.2015 ( 25 km ja 50 km perinteisellä). Hiihdot olivat samalla kuitenkin näiden hiihtojen 80-vuotisjuhlahiihdot.

Vapaan 25 km lähtö Vapunaattona 2015 Suomen aikaan klo 20.00 on tapahtunut. (Kuva Teuvo Valve)

Suomalaisia hiihtäjiä ja Mastereita oli saapunut runsain joukoin, kaikkiaan yli kuusikymmentä,  tänne Satujen Saarille. Hiihtäjät niiden joukossa Riitta-Liisa Roponen saivat kokea kauniin, mutta karun saaren nopeat säänvaihtelut. Kirkas sininen aurinkoinen taivas muuttui hetkessä lunta piiskaten sylkeväksi ja  ladut peittäväksi myrskyksi, jossa jopa horisontin hahmottaminen oli ajoittain vaikeaa.

Naisten puolella hiihtojen sankariksi, hiihtokuningattareksi, nousi Riitta-Liisa Roponen, joka voitti naisissa sekä vapaa 25 km että perinteisen 50 km. Hienosti hiihti myös meidän Masterien uuden hiihtoliivin pääsuunnittelija Ulla Yrjölä, joka sijoittui naisten 25 km vapaalla heti Riitta-Liisan jälkeen toiseksi. Perinteisellä 50 kilometrillä Ulla oli naisissa viides.

Vapaan 25 kilometrin kokonaiskisan voitti Venäjän Ilya Chernousov ja Suomen Jukka Järvinen oli kokonaiskisassa kuudes ja Riitta-Liisa Roponen oli puolestaan neljäs. Kaikkiaan hiihtäjiä oli 64, josta suomalaisia 17 eli reilut 26 %.

Perinteisen 50 kilometriä voitti niin ikään Ilya Chernousov, toinen oli Norjan Peter Skinstad ja kolmas Ruotsin Anders Södergren. Riitta-Liisa Roponen oli kokonaiskilpailun viides ja Teemu Virtanen kuudes. Kaikkiaan 339 hiihtäjää hiihti vaihtelevissa olosuhteissa maaliin ja heistä suomalaisia 39.

Perinteinen 25 kilometriä hiihdettiin samaan aikaan 50 kilometrin kanssa ja sen voitti Islannin Dagus Benediktsson. Maaliin hiihti 137 hiihtäjää, joista suomalaisia 18.

Täydellisen tulokset: http://www.fossavatn.com

(JT 13.5.2015)

 

Puheenjohtajamme Pekka Anttonen ja Riitta-Liisa Roponen palkintonsa kanssa.(Kuva Raimo Valkonen)
Vapaan 25 kilometrin matkalla naisissa toiseksi sijoittunut Masteri Ulla Yrjölä palkinto kädessä. Vieressä Riitta-Liisa Roponen. (Kuva Raimo Valkonen)
Fossavatnsgangenin "hiihtostadion". (Kuva Juha Toivonen)
Suomalaisia Mastereita ennen Vapunaaton 25 km vapaan hiihtoa. Kari Kilpinen hiihti Vapun kunniaksi valkolakki päässä.(Kuva Raimo Valkonen)
Lauantai-illan hiihtäjäjuhla paikallisessa urheiluhallissa. (Kuva Juha Toivonen)
Hiihtäjäjuhlassa Risto Kemiläinen (oik), Timo Suvanto ja Veli Rautiainen. (Kuva Juha Toivonen)
Lentomatkaa odottelevat Veli Rautiainen (oik), Ilmari Ojanen, Timo Suvanto ja Teuvo Valve. (Kuva Juha Toivonen)
Löytyi matkan varrelta myös Islannin poneja. (Kuva Juha Toivonen)
Kalastajakylän idylliä kevätauringossa. (Kuva Juha Toivonen)
Valkoista, valkoista ja vähän tummaan maisemaan. (Kuva Juha Toivonen)
Vuonoja kiertäessä voi havaita myös valaita.(Kuva Juha Toivonen)
Tuulinen Reykjavik kirkon tornista nähtynä. (Kuva Juha Toivonen)
Osa Worldloppet Masters Finlandin Islannissa hiihtäneistä jäsenistä poseeraa tässä Fossavatnsgangenin hiihtokuningattaren Riitta-Liisa Roposen kanssa. Masterit oikealta vasemmalle: Marjatta Lehtonen, Raimo Hyvönen, Veli Rautiainen, Teuvo Valve, Riitta-Liisa Roponen, Mastereiden puheenjohtaja Pekka Anttonen, Matti Rajasaari ja Timo Suvanto. (Kuva Teuvo Valve)