Kanada / Gatineau Loppet

KANADAN HIIHTO - GATINEAU LOPPET

Hiihto hiihdetään helmikuun kolmantena viikonloppuna.

Suomesta paikkakunnalle pääsee joko suoraan Ottawan kentälle, jolloin lentoliput maksavat enemmän, tai Montrealin tai Toronton kentille. Kanadassa bussien pikalinjat (Greyhound) pelaavat yllättävän hyvin. Niillä pääsee edullisesti lähelle hiihtopaikkaa (noin 5 km). Gatineau sijaitsee aivan Ottawan vieressä, Ottawa-joen toisella puolella. Ottawa on englanninkielistä pääosin ja Gatineau ranskankielistä aluetta.

Hiihto on aika pienimuotoinen, lauauntaina perinteinen ja sunnuntaina vapaa tyyli. Ladut ovat varsin hyvässä kunnossa (siis ainakin 2012) ja monissa kohdin baana on moottoritien levyinen. Järjestelyt ovat pääosin ok, mutta henkilöitä on varsin vähän ladun varrella. Radan keskivaiheilla on laskuja, joissa latu on huonossa kunnossa muttei ketään huolehtimassa loukkaantumisista. Lisäksi laduilla on hiihtämässä paljon paikallisia, jotka eivät välitä vähääkään loppet-hiihtäjistä. Mutta hyvääkin on paljon. Esimerkiksi kisan jälkeen on varsin hyvin järjestetty ruokailu (koulun ruokalassa, joka toimii aivan stadionin vieressä).

Vuonna 2012 mukana hiihdossa oli myös Eestin pääministeri Andrus Ansip, joka on ensimmäisessä kuvassa kirjoittajan kanssa. Kuljetuksetkin paikalle pelaavat, mutta niissä ei ole juuri ketään mukana. Kuva koulubussista, jossa oli kirjoittajan lisäksi vain puolalainen hiihtäjä.

http://www.gatineauloppet.com