Argentiina/Ushuaia Loppet

 

Ushuaia on maailman eteläisin kaupunki Argentiinan Tulimaassa. Sieltä laivat lähtevät Antarktikselle eli etelänavalle. Ushuaiasta on myös lyhyt matka Kap Horniin, jos mielii merenkulkijoiden hornankattilaan.

Omituista sen sijaan on, että jotkut lähtevät tuohon maailmankolkkaan kestävyyshiihtoon.

Hiihtomatkojen vetäjä Eero Leppänen kertoo harrasteporukkansa motiiveista seuraavaa:

- Ihmisillä on monenlaisia perusteita matkustella ympäri maailmaa. Meidän tavoitteemme on hallittu seikkailu, joka liittyy olennaisesti liikuntaan. Pyrimme minimoimaan riskit ja säilyttämään perusturvallisuuden kohtuutasolla. Matkamme Ushuaiaan täytti nämä kriteerit. Ennen kaikkea saimme hiihtää keskellä kesää.

Hiihtävään turistiryhmään kuuluvat Leppäsen lisäksi hänen kumppaninsa Airi Suni sekä Tuula Pyykkönen kumppaninsa Jorma Kankaanpään kanssa. He ovat tulleet toisilleen tutuiksi Päijät-Hämeen hiihtoladuilla.

Nelikko kuuluu Worldloppet -hiihtäjiin, jotka käyvät hiihtämässä kestävyysmatkoja eri maissa. Worldloppet-tapahtumia on joka maanosassa. Hiihtomatkat ovat heille samalla ikimuistoisia matkailukokemuksia.

Kuva Anssi Hietamaa

Elokuisessa Ushuaia Loppetissa sai hiihtää vapaalla hiihtotavalla joko 42 kilometriä tai puolikkaan eli 21 kilometriä. Hiihtäjiä oli 19 eri maasta, eniten Norjasta ja Suomesta.

- Hiihdimme kansallispuistossa. Hiihtoura oli loistavassa kunnossa, vaikka sama rata hiihdettiin kahdesti. Latu kulki lähes meren pinnassa (300 metrissä), joten happiongelmia ei tullut kuten vuoristoseuduilla kisailtaessa. Pari hurjaa laskua Ushuaian radalla kuitenkin oli, ja useat hiihtäjät kävelivät sukset kainalossa alas rinnettä, Leppänen kertoo.

Kansainvälistä kimallusta Ushuaian hiihtoon toi puolalainen mestari Justina Kowalczyk, joka oli hilkulla voittaa myös kaikki miehet. Hiihdossa oli osallistujia maailman huipuista harrastelijoihin.

Leppänen ja Suni ovat Worldloppet -mestareita (yli 10 kyseistä hiihtoa) ja Global Mastereita (yli 16 hiihtoa). Samat meriitit saavuttanut Pyykkönen on nelikon kovakuntoisin ja parhaiten menestynyt urheilija. Hän on ollut hiihdoissa yleensä sarjansa voittaja.

Tekosyy matkailuun Tuula Pyykköselle on juuri hiihto.

- Olen porukassa aika uusi, aloitin 2010. Neljässä vuodessa hiihdin 10 hiihtoa. Vieläkin kaiholla muistelen hiihtämistä Italian Marcialongassa, olin niin lumoutunut maisemista.

Pyykkönen on pitkään harrastanut kestävyysurheilua.

- Vedin Sulkavan soudun kirkkoveneessä ja maratonin ennen tätä elokuista hiihtoa Ushuaiassa. Kaikki kahden viikon välein. Juoksu ja hiihto ovat kuuluneet elämääni lapsesta asti. En ole koskaan tykännyt lyhyistä matkoista missään lajissa. Nyt tämä Worldloppet on vienyt mennessään

Tuula on porukan ainoa, joka on kerran saanut W-hiihdosta pienen hopeisen pystin. Se tarkoittaa, että on niin hyvä, että on ajallisesti lähinnä viittä parasta hiihtäjää.

Eero hiihti Ushuaiassa Airin tahtiin.

- Varmistin, ettei hänellä rupea lipsumaan. Olen ihan riittävästi hiihtänyt numerolapun kanssa.

- Minun tavoitteeni on aina, että pääsisin hiihdon läpi, aika ei ole niin tärkeä. On kiva nähdä erilaisia ihmisiä, hiihtomatkalaiset ovat rentoja ja samanhenkisiä ihmisiä. Jokaisessa maassa on aina jotain uutta, Airi Suni toteaa.

Tierra Mayorin kauniissa maisemassa Tuula Pyykkönen (vas), Airi Suni ja Eero Leppänen hiihtivät 42 kilometriä Argentiinan Ushuaiassa. Taustalla näkyvät Chilen puolen Andit ja paikallisen hiihtoseuran Club Andino Ushuaian (CAU) klubirakennus.

Kankaanpää on pyöräilyn harrastaja. Hän oli mukana Ushuaissa seuralaisena ja turistina.

- Tämä oli minulle unelmamatka. Hiihtelin siellä kyllä ja valokuvasin, hän kertoo.

Hollolalaiset olisivat halunneet juhlistaa lasillisella Ushuaian onnistunutta hiihtoa, mutta se piti jättää seuraavaan päivään. 9.8. näet oli Argentiinassa vaalipäivä, presidentinvaalien ensimmäinen kierros.

- Kaupoista ja ravintoloista ei saanut mitään alkoholipitoista juomista. Vaikka kuinka yritettiin selittää, että eihän vaali meitä koskenut, säännöstä ei poikettu, Leppänen mainitsee.

Hiihtonelikko on käynyt sivakoimassa joka mantereella. Seuraavaksi he suuntaavat Marcialongaan tammikuun lopulla.

Leppänen on porukan retkenjohtaja. Hänellä on kosolti kokemusta pitkien reissujen räätälöimisestä eri puolille maailmaa.

Mitä edellytyksiä vaaditaan Worldloppeteihin osallistumiselle?

- Jonkin verran hiihtokuntoa, jonkin verran rahaa ja supeutumiskykyä erilaisiin olosuhteisiin. Me olemme kaikki aktiivisia harrastehiihtäjiä ja yleensä hiihdämme täyden matkan.

Kokonaisbudjetti Ushuaian itse varatulla omatoimimatkalla 29(8 vuorokautta) kullakin hollolalaishiihtäjällä oli noin 2700 euroa, josta 1700 euroa kului lentoihin.

- Askilliseen tupakkaa päivässä kuluisi vuodessa noin 2 200 euroa. Kyse on valinnoista, retkenjohtaja vertailee.

Ushuaia

Maailman eteläisin kaupunki. Argentiinan Tulimaassa sijaitseva 58 000 asukkaan kaupunki, josta on lyhyt matka Kap Horniin ja Etelämantereelle.

Vuotuinen keskilämpötila on alle kuusi astetta.

Kalastusretket ja laskettelu ovat suosittuja harrastuksia, laskettelurinteitä useita.

Worldloppet

Hiihtoja ympäri maailmaa. Worldloppet-hiihtäjien yhdistys perustettiin 1986 Lahdessa.

Suomessa WL-hiihtosarjaan kuuluu Finlandia-hiihto.

WL-hiihtoja on virallisesti 16 maassa, uudet liitännäisjäsenet ovat Islanti, Argentiina, Uusi Seelanti ja Kiina.

Hiihtomatkat vaihtelevat noin 40 kilometristä 90 kilometriin (Ruotsin Vasaloppet).

Argentiinan 42 kilometrin Worldloppet hiihdettiin vapaalla tyylillä 8. elokuuta Ushuaiassa. Päämatkalle osallistui eri maista 95 hiihtäjää, puolimatkalle noin 30.

Lisää Ushuaia-Loppetista: www.ushuaialoppet.com