Historiakirja

Numeroitujen kirjojen saajat kirjat sylissään: Varapuheenjohtaja Risto Laurila (vas), Lahden Hiihtomuseon tutkija Suvi Kuisma, Worldloppet Ski Federationin presidentti Juha Viljamaa, mestarihiihtäjä Siiri Rantanen, hiihtolegenda Pauli Siitonen, puheenjohtaja Pekka Anttonen, historiakirjan vastaava tuottaja Juha Toivonen, Finlandia-hiihdon edustaja Sami Kulmala ja historiaprojektin asiantuntija Pentti Kurunmäki. (Kuva Teuvo Valve)

Lahden Hiihtomuseossa oli torstaina 28.9. kaksi merkittävää tapausta:

- Suomen Masterien 300-sivuinen historia "ELÄMYSHIIHTOJA MAAILMALLA"  Worldloppet Masters Finland 1986 - 2016 julkistettiin.

- Kaikkien aikojen suomalainen maratonhiihtäjä Pauli Siitonen luovutti Hiihtomuseolle Vasaloppetissa voittamansa mitalit.

MASTERIEN 30-VUOTISJUHLAKIRJASTA OTETTIIN TOINEN PAINOS - KIRJA ON NYT SAATAVISSA - KYSY JUHA TOIVOSELTA: juha.toivonen@pp8.inet.fi tai puh . 040 756 0378 (päivitetty 14.1.2018 - kovakantisena 35 € + postituskulut)

Worldloppet Masters Finlandin 30-vuotisjuhlakirja/historia, noin 300 sivua, on nyt jäsenistön  ja ystävien ostettavissa. 

*** Innehåller också Harri Hoffman's berättelser Worldloppet ur Österbottnisk.

ALLA KUVIA JA JUTTUA KIRJAN SAAMASTA JULKISUUDESTA!


 
Hiihtolegenda, Master Pauli Siitoselle Masterien juhlakirjan luovuttivat juuri kättelevä Risto Laurila ja Pekka Anttonen. (Kuva Teuvo Valve)
Siitosen komeat Vasaloppet mitalit. (Kuva Teuvo Valve)

Etelä-Suomen Sanomissa  Juha Hölttä kirjoittaa Hiihtomuseon torstain tapahtumasta seuraavasti:

Historiakirja on kulttuuriteko

Hiihtomuseossa julkistettiin Pauli Siitosen mitalien luovutuksen yhteydessä Worldloppet Masters Finland -yhdistyksen 30-vuotishistoriikki Elämyshiihtoja maailmalla.

Talkoilla syntyneen kirjan vastaava tuottaja ja historiaosuuksien kirjoittaja on Juha Toivonen. Kirjassa on myös paljon Masters-hiihtäjien omia tarinoita ja kuvia hiihtomatkoilta eri puolilta maailmaa.

Masters-hiihtäjien kelpoisuusvaatimuksena on kymmenen Worldloppet-sarjaan kuuluvan hiihdon läpivienti eri puolilla maailmaa. Yhdistys perustettiin 23. toukokuuta 1986 Lahdessa Esan Kirjapainon tiloissa. Mukana olivat kaikki 13 suomalaista Masters-arvon saanutta hiihtäjää.

Nyt saavutukseen on yltänyt 331 suomalaista ja maailmalla yhteensä 3250 hiihtäjää.

- Tällaisen teoksen syntyminen on kulttuuriteko. Yhdistyksen jäsenten osallistuminen historiikin tekemiseen kelpaa mille tahansa järjestölle esimerkiksi yhteisöllisyydestä ja aatteellisuudesta, totesi Worldloppet-järjestön presidentti ja Finlandia-hiihdon puheenjohtaja Juha Viljamaa

Suomen kaikkien aikojen paras maratonhiihtäjä luovutti mitaleitaan Hiihtomuseolle.

Pauli Siitonen ampaisi vuonna 1973 Ruotsin Morassa 89 kilometriä pitkän Vasaloppetin loppusuoralle ja nautiskeli yleisön kannustuksesta. Nautiskelu muuttui hämmennykseksi, kun suomalaisen kaulaan ripustettiin seppele voiton kunniaksi.

- En tiennyt olevani kilpailun johdossa, vaan luulin tulevani maaliin toisena, muisteli Suomen kaikkien aikojen paras maratonhiihtäjä torstaina Hiihtomuseossa.

Vuosi 1973 oli Vasaloppetin 50-vuotisjuhlavuosi ja Ruotsissa oli pitkään rummutettu isäntämaan suurhiihtäjän Thomas Magnussonin juhlia.

- Magnusson olikin johdossa, mutta oli pysähtynyt voitelemaan suksiaan, enkä minä tiennyt ohittaneeni häntä, selvitti Siitonen hämmennystään.

Vaikka Siitonen pilasikin ruotsalaisjuhlat, kohdeltiin häntä sankarin lailla voiton jälkeen.

- Se herätti paljon huomiota ja lehdet kirjoittivat asiasta valtavasti. Minut otettiin hyvin vastaan ja sain sittemmin eri puolilta Ruotsia paljon kutsuja tulla hiihtämään.´

Liian aikaiset tuuletukset

Vuonna 1979 Siitoselle kävi Vasa-hiihdon loppusuoralla kalpaten vähän päinvastaisessa tilanteessa.

- Olin selvässä johdossa ja rupesin jo tuulettelemaan. Luulin, että ihmiset hurraavat minulle, mutta he huusivatkin omalleen, kun Ola Hassis kiri takaa ja ohitti minut juuri ennen maalilinjaa, kertasi Siitonen katkerinta tappiotaan.

Torstaina Pauli Siitonen luovutti Hiihtomuseolle Vasa-hiihdossa voittamansa mitalit ja plaketit. Voiton ja kakkossijan lisäksi hän oli kerran kolmas ja neljäs sekä kertaalleen seitsemäs ja kahdeksas.

Pauli Siitosen huippuvuodet maratonhiihdoissa ajoittuivat vuodesta 1972 vuoteen 1984. Hän voitti muun muassa Saksan König Ludwig Laufin kuudesti ja Finlandia-hiihdon viidesti.

- Minulla on kotona "aika" paljon palkintoja ja kisamuistoja. Olen pitkään harkinnut antavani palkintoja muidenkin nähtäviksi ja päätin aloittaa tästä urani kenties merkittävimmästä mitalisarjasta. Siihen sisältyy aika paljon muistoja, selvitti Siitonen.

.

 

Lue myös: http://www.ess.fi/urheilu/hiihtolajit/art2403605

 

Masterien ensimmäinen puheenjohtaja Mauri Mäkelä (vas), kolmas puheenjohtaja Juhani Saimovaara, matkojen järjestelyissä kunnostautunut Matti Virtanen, WL:n presidentti Juha Viljamaa ja Hiihtomuseon tutkija Suvi Kuisma. (Kuva Teuvo Valve)
Istumassa Juhani Saimovaara (vas), Matti Virtanen, neljäs puheenjohtaja Asko Sievänen, kumartuneena Juha Toivonen, takana seisomassa Inkeri Lahti ja Raimo Henttonen. (Kuva Teuvo Valve)
Siiri Rantanen saa kirjan Pekka Anttoselta ja Risto Laurilalta. (Kuva Teuvo Valve)
Puheenjohtaja Pekka Anttosen ympärillä Pentti Kurunmäki (oik) ja Kauko Haasto. (Kuva Teuvo Valve)
Pauli Siitosta jututtavat Siiri Rantanen ja Tuula Pyykkönen (vas). (Kuva Teuvo Valve)
Pekka Anttosen avauspuheenvuoroa kuuntelevat: Eturivissä Juha Toivonen (vas), Juhan takana Kauko Haasto, Siiri Rantanen, Siirin takana kuudes puheenjohtajamme Seppo Jokipelto, Tuula Pyykkönen, Tuulan takana kurkkii Asta Hilska, Asko Sievänen, Askon takana Inkeri Lahti, Sinikka Korhonen ja Raimo Toivonen. (Kuva Teuvo Valve)

******************************************************************************************

Juttu Hiihto-lehdessä 6/2017

Vasaloppetin komeaa mitalikokoelmaa tarkastelevat Pauli Siitosen (oik) opastuksella tutkija Suvi Kuisma ja varapuheenjohtaja Risto Laurila. (Kuva Teuvo Valve)

Lisää kuvia ja tekstiä osiossa "MASTERIEN HISTORIAKIRJA": HISTORIAKIRJA JA HISTORIAA

***************************************************************************************************************