Terho Behm 1938-2018

Terho Behm 1938-2018

 

Nelinkertainen Masteri poistui marraskuussa 2018 tuonninmaisille hiihtoladuille. Terhossa Masterit menettivät antaumuksellisen hiihtomiehen, jonka huumorintaju ja seuramiehen taidot ovat jääneet monelle mieleen useilta viime vuosien yhteisiltä Mastermatkoilta. Erityisesti Terho muistetaan ruonoistaan, joita hän mielellään esitti sopivissa paikoissa. Mainittakoon tässä vaikkapa Masterin syystapaaminen Jämillä 10.10.2016, jossa Terho sai upouuden hiihtoliivin ja vetäisi sen kunniaksi komean runon.

 

Terhohan oli itse asiassa ”ruotsalainen” Masteri, sillä suurimman osan neljästä Master-tittelistään hän saavutti asuessaan Ruotsissa, jossa hän myös teki elämäntyönsä. Terho syntyi kaksitoistalapsiseen maanviljelijäperheeseen ennen toista maailmansotaa.

 

Nuorena miehenä hän hankki ammattikoulutuksen Helsingissä ja lähti Ruotsiin työn perässä.

 

Hän teki yli neljäkymmentä vuotta kestäneen työuran Göteborissa Volvon tehtailla. Ruotsissa hän perusti perheen. Hilkka-vaimo oli kotoisin Tampereelta. He rakensivat Göteborgiin kauniin omakotitalon. Leskeksi Terho jäi kolmetoista vuotta sitten.

Vasta eläkepäivillään hän muutti kotiseudulleen Enonkoskelle ja oli tämän jälkeen ahkerasti mukana Suomen Masterien toiminnassa

”Vuoden 2017 Stafettvasassa Worldloppet Masters Finlandin 2. joukkue: Helge Snabb (oik), Juhani Mäkinen, Mikko Mannonen, Ilmari Ojanen ja ankkurina hiihtänyt vuonna 1938 syntynyt Terho Behm.” Näin kertoo tuolloinen kuva ja kuvateksti Masterien kotisivuilta.

 

”En kuule ääntäs kaunehin ,

vaan kaipaus kaikuu kauemmin.

Mä tunnen kuinka kaipaan vaan,

sun kaunehinta lauluaan, en tiedä

miksi teen mä näin, vaan Sä huomaat sen

jälkeenpäin.

 

Terho Behm

Göteborg 1992”

Terho kotitalonsa pihamaalla Göteborgissa.
Tässä kuva hiihtomatkojen toisesta puolesta eli tutustumisesta paikallisiin nähtävyyksiin ja erikoisuuksiin. Terho Islannin Fossavatnsgangan yhteydessä toukokuun alussa 2015.

v