Riekonlinnan Suksimuseo ja WL-näyttely

Saariselän Hotelli Riekonlinnan Suksimuseon Worldloppet osastoa esittelevät tässä näyttelyn rakentaneet Masterit Matti ja Kaarina Vanhanen.  Lapin ja hiihdon ihmisinä he ovat rakentaneet oman talon Saariselälle. Hiihtämään he pääsevät seitsemänä kuukautena vuodessa.

Alla olevin tekstein esitellään mikä Worldloppet oikein on.

WL-näyttelyn rakentaneet Matti ja Kaarina Vanhanen. (Kuva Matti Vanhanen)
Komea rivi suksia Saariselän Suksimuseossa. (Kuva Matti Vanhanen)

WORLDLOPPET

Worldloppet on pitkän matkan hiihtojen yhdistys. Sen jäseninä on tällä hetkellä 20 hiihtoa yhtä monessa maassa ympäri maailmaa. Suomesta mukana on Finlandia-hiihto.

Worldloppet –hiihdoissa on valittavana pidempi tai lyhyempi matka. Pitkät matkat ovat 50-90 km (paitsi korkeammalla kuin 1600 m merenpinnasta hiihdettäessä vähimmäispituus on 42 km). Lyhyet matkat ovat 21-32 km. Erityisen vaikeissa lumi- tai sääoloissa hiihtomatkaa voidaan joutua lyhentämään.

Hiihtoja on sekä perinteisellä että vapaalla hiihtotavalla.

Osanottajia on muutamasta sadasta aina Vasaloppetin päälähdön 15 000 osanottajaan asti. Mukana on kansainvälisiä huippuhiihtäjiä, mutta suuri enemmistö on kuntohiihtäjiä.

Suomalaisia Mastereita oli kauden 2014 päättyessä 386 ja heillä on oma yhdistyksensä Worldloppet Masters Finland. Tämän puitteissa on suunniteltu ja hankittu liivi, jota Masterit käyttävät omissa tapaamisissaan mm. Finlandia-Hiihtoa edeltävänä iltana vastaanotolla, johon myös hiihtoon ilmoittautuneet muiden maiden Masterit kutsutaan. Liiviä käytetään myös matkoilla hiihtoihin sekä siellä pidettävissä tilaisuuksissa. Suomalaisten ainutlaatuinen liivi on herättänyt positiivista huomiota ja jopa vähän kateuttakin muunmaalaisten hiihtäjien joukossa.

Hiihtäjä saa jokaisesta hiihdosta muistoksi mukaan oman numerolappunsa yhdessä kyseisen hiihdon diplomin ja mitalin kera, samoin suksiin kiinnitettävät tarrat. Joissakin hiihdoissa järjestäjät kiinnittävät numerolappuun hiihtäjän kotimaan lipun, mikä helpottaa tunnistamista ja avaa mukavasti kanssakäymistä toisten hiihtäjien kanssa. Hiihtopaikalla on ostettavissa hiihdon pinssejä, paitoja, fleecejä, laukkuja ym. muisto- ja käyttöesineitä. Useimmissa hiihdoissa on myös kisajärjestäjien valokuvaajia, joiden otoksia itsestään hiihtäjä voi myöhemmin tilata.

Hiihtojen yhteydessä järjestetään erilaisia yhdessäolotilaisuuksia kuten vastaanotto, illanvietto, pastatankkaus, palkintojenjako jne

Tässä Saariselän Suksimuseon komea Worldloppet osasto kokonaisuudessaan. (Kuva Matti Vanhanen)

WORLDLOPPET MASTER

 

Worldloppet Masterin arvon saa hiihtäjä, joka on hiihtänyt 10 eri hiihtoa, joista ainakin yksi on Euroopan ulkopuolella. Jos kaikki hiihdot ovat pitkiä matkoja, hänestä tulee Worldloppet Gold-Master. Jos kaikki hiihdot tai osakin niistä on lyhyitä matkoja, arvo on Worldloppet Silver-Master. Hiihtosuoritusten keräämiseen voi käyttää niin monta vuotta kuin haluaa. On myös mahdollista saavuttaa Master -arvo useita kertoja. Suurin määrä joulukuussa 2014 oli 24!

 

Worldloppet Master -arvoa tavoitteleva hiihtäjä ostaa yhdistykseltä Worldloppet Passin, johon suoritus kunkin hiihdon jälkeen merkitään ja vahvistetaan hiihdon leimalla. Kun passissa on vaaditut 10 leimaa, se lähetetään Worldloppetin sihteeristölle, joka nykyisin istuu Predazzossa Italiassa. Saavutuksen vahvistamisen jälkeen hiihtäjä saa passin takaisin ja sen mukana komean diplomin. Hän voi myös ostaa (joko kultaisen tai hopeisen) ansiomitalin itselleen.

 

Kaikki Worldloppet -hiihdot hiihtänyt saa lisäksi arvon Global Worldloppet Skier.

* Myös WL-hiihdot esitellään näyttelyssä.