"Hiihtomatka Huippuvuorille" Juhani Enberg. (11. tarina)

HIIHTOMATKA HUIPPUVUORILLE 2012 !

 

Varsinaissuomalainen Masteri n:o 2367 Juhani Enberg on reilun 130 pitkänmatkan hiihdon mies. Ensimmäiset ulkomailla hiihdetyt Worldloppet-hiihdot olivat vuoden 1983 Dolomitenlauf Itävallassa ja Marcialonga Italiassa sekä Norjan Birkebeinerrennet. Finlandia-hiihtoja on takana 34 ja Kalevan Kierroksia 24, joissa osallistunut yhteensä 95:een osakilpailuun.

Käytyään mekaanisen puusepänteollisuuden teknikon opin Lahdessa on Juhani tehnyt valtaosan työurastaan Turun ja Pernon telakoilla. Osa telakkalaisista harrasti aktiivisesti juoksua, suunnistusta sekä hiihtoa.Ratajuoksua Juhani on harrastanut vuodesta 1956 lähtien 90-luvun alkuun saakka (Liedon Luja, Turun Kisa-Veikot ja Turun Pyrkivä). Suunnistus tuli kuvaan 70-luvulla (Turun Suunnistajat). Hiihtoinnostus alkoi samoihin aikoihin kuin juoksukin ja jatkuu edelleen. 

Kotijoukkoihin kuuluvat vaimo, kolme tytärtä ja poika perheineen.

 

Huippuvuoret on  Norjalle kuuluva saaristo Pohjoisella Jäämerellä. Kolmella saarista, Länsi-maalla, Karhusaarella ja Hopenilla on asutusta. Toiseksi suurin saari Koillismaa on asumaton.  Ilmasto on arktinen, vaikkakin Golfvirran viimeisten haarojen ansiosta leudompi kuin muilla yhtä pohjoisilla alueilla (Kanada, Grönlanti).

Huippuvuorten korkein kohta on Newtontoppen 1717 m. Noin 60% saaristosta on jäätikön peitossa. Norjalaisten lisäksi myös Neuvostoliitto/Venäjä ovat pitäneet saarilla pysyvää asutusta erityisesti hiilikaivostoiminnan harjoittamiseksi.

Huippuvuorilla asui vuoden 2015 tammikuussa tehdyn tilaston mukaan 2670 ihmistä ja jääkarhuja oli n. 3000. Niinpä keskustan ulkopuolella kuljettaessa on oltava aina kivääri mukana.

Koulussa kaikilla opettajilla on velvollisuus harjoitella pari kertaa vuodessa ampumista siltä varalta, että koululuokan retken aikana vastaan tulee uhkaavasti käyttäytyvä jääkarhu.

Marraskuussa vuonna 2008 aloitti toimintansa Huippuvuorten siemenholvi eli Tuomiopäivän holvi, johon on määrä säilöä kaikkien viljelyskasvien siemenet. Vuoden 2013 lopulla holvissa oli siemeniä yli 800 000.

Useissa paikoissa mm. kirjastoissa, virastoissa, museoissa, hotelleissa ja ravintoloissa riisutaan kengät jo eteisessä.

Hintataso on hieman alhaisempi kuin Manner-Norjassa, koska hinnat ovat verottomia.

Raha-yksikkö on Norjan kruunu.

 

Historiaa

Huippuvuoret löysi Willem Barents vuonna 1596, vaikka häntä ennenkin saarilla oli jo mitä todennäköisimmin käynyt eurooppalaisia. Saaret toimivat parin vuosisadan ajan pelkästään metsästäjien tukikohtana, mutta tieteellinen kiinnostus saaria kohtaan kasvoi 1800-luvun lopulla. Merkittävä osa tutkimusretkistä oli ruotsalaisten tekemiä.

Ensimmäistä koko vuoden kestänyttä tutkimusmatkaa johti Adolf Erik Nordenskiöld vuonna 1873. Samoihin aikoihin saarilla aloitettiin kaivostoiminta.

Huippuvuorten reilun 40 kilometrin tieverkostossa varoitettiin jääkarhuista liikennemerkein.
Kivääreitä tai pienenpiäkään aseita ei saanut viedä virastoihin.

 

Vuonna 1906 perustetusta Longyearbyenin kaivoskylästä kasvoi saarten tärkein asutus-keskus.


Saarten omistussuhde oli pitkään kiistanalaisena ja vuonna 1920 tehty Svalbard-sopimus antoi saaret Norjalle. Sodan aikana vuonna 1941 Huippuvuoret evakuoitiin ja asukkaat siirrettiin Britanniaan ja Neuvostoliittoon. Saarille avattiin lentoasema vuonna 1975 ja saaret liitettiin puhelinverkkoon 1978.

Jääkarhujen lisäksi saarelta löytyy maailman pohjoisin kirkko, joka on rakennettu vuonna 1958.

 

Hallinto

Norjan edustaja saarilla on kuvernööri ja saaria hallinnoi Norjan oikeusministeriö. Longyerbyenissä on kuitenkin oma paikallishallinto (vuodesta 2002), mutta sillä ei ole oikeutta kerätä kunnallisveroja eikä se vastaa perusterveydenhuollosta.     

Huippuvuorille vaaditaan nykyisin passi myös Pohjoismaiden asukkailta, paitsi ei norjalaisilta.

 

 

Hiihtomatkallamme oli mukana noin 40 suomalaista.

Hiihdon pituudet olivat joko 21 km tai 42 km, minun valintani oli jälkimmäinen. Reitillä oli nousua n. 800 m, joka oli runsaat kaksi kertaa enemmän kuin mikään aikaisemmista hiihdoistani.

Hiihtoon otetaan mukaan n. 500 hiihtäjää, koska saarella ei ole majoitustiloja suuremmalle määrälle. Hiihtopäivä oli 28.4.2012 ja pakkasta sopivasti-8…-10 astetta.

Turvallisuus oli taattu jääkarhuja ajatellen. Helikopteri lensi ennen lähtöä reitin ympäri ja hiihdon aikana reitillä kierteli moottorikelkka-miehiä kiväärein varustettuna. Hiihdossa piti olla reppu, jossa lisävaatekerta, juomaa, evästä, hiihtolasit sekä voidepurkkeja. Hiihdin aika häntäpäässä, joten mitään ruuhkaa ei ollut.

Puolimatkassa alkoi erittäin voimakas lumisade, ei nähnyt kuin muutaman metrin suksenkärjiltä eteenpäin. Tuli siinä mieleen, että jospa jääkarhu tupsahtaa lumipyryn seasta, mutta onneksi ei näin käynyt eikä kukaan muukaan ollut nähnyt karhua hiihdon aikana.

Suomalaiset onnistuivat saamaan kolme palkintosijaa. Hiihdon jälkeen maistui illallinen, jolla saimme maistaa valaan sekä hylkeen lihaa, hyvältä maistuivat.

Kotimatka samaa reittiä kuin mennessä, lentäen Osloon ja sieltä Helsinkiin, josta bussilla Turkuun.

Yksi mieliin painuvimmista noin 130 hiihdostani oli ehdottomasti tämä Huippuvuoren hiihto.
 

Juhani Enberg  

 

*************************************************************************************************************

Hiihtomatkalla tehtiin muutakin kuin hiihdettiin.
* Tutustuttiin paikalliseen taidenäyttelyyn ja skoolattiin.
* Ruokailussa saimme maistaa valaan- ja hylkeenlihaa.
* Jääkarhunkin näimme, mutta tosin lentokentän matkustajahallista ja täytettynä.
KUVAT JUHANI ENBERG