Vasaloppet viikko 2023

Stafettvasan 2023

Vuosi 2023 oli Skiersien- joukkueelle menestyksellinen. Yhteisaika hiihdossa alitti  maagisen 6 tunnin rajan, ollen 5:59:06 ja sijoitus oli 231. Joukkueita oli noin 2.500.

Worldloppet Skiers Finland-joukkue osallistui Vasaloppet-viikolla helmi-maaliskuun vaihteessa viisimiehisellä joukkueella perinteiseen viestihiihtoon perjantaina 3.3.2023 Sälenistä Moraan.

Tiistaina 28.2.-23 tämä sama joukkue; Sami Vaihia, Rauno Kousa, Pekka Anttonen, Seppo Vaihia ja Jouni Viitamäki osallistuvat Vasaloppet 45- hiihtoon.  Joukkueen kuljetuksista ja huollosta vastasi jo tuttuun tapaan  Eero Kaskela Salosta.

Tämä Vasaloppetin puolikas toimi  samalla pohjana viestihiihdon osuuksien hiihtäjiä valittaessa. Hiihtäjät selvisivät testihiihdosta hienosti, aikaa vierähti nopeimmalla meitä Raunoilla  vajaa 2,5 tuntia ja me toiset ennätimme maaliin lähes omin ennätyshiihtoajoin.

Koko viikko säiden puolesta suosi meitä. Öisin oli pakkasta muutama aste, taisi olla majapaikassamme Orsassa maximissaan – 7 . Iltapäivällä mentiin jo muutaman asteen verran plussalle. Lunta oli Taalainmaalla hyvin ja ladut olivat huippukunnossa. Uutta lunta viikon aikana satoi vain nimeksi. Ladut olivat pääosin liukkaat.

Majapaikkamme oli meille useimmille vanhastaan tuttu ja hyväksi havaittu.

Sami Vaihian sukset ovat jo aseteltu Halvvasan lähtöviivan kärkipaikoille.

 

I osuus, Sälen-Mångsborarna, 24 km

Avausosuudelle valittiin nuorta voimaa, Sami Vaihia (31v.) Hänelle tämä oli  kolmas Stafettvasa- hiihto. Kerran aiemminkin olemme luottaneet Samin avaukseen ja valinta osui nytkin nappiin.

Tämä meidän joukkueen superjulkkis ” Maajussille Morsian”- tämän kevään ja kesän – ohjelmassa tulee tutuksi ohjelmaa ja Samia seurattaessa.

  • harrastuksina Sam mainitsee: hiihdon ja enduron sekä vanhat autot

Sami toi joukkuueen vaihtoon neljänsadan ensimmäisen joukkueen joukossa.

II osuus, Mångsborarna- Evetsberg,24 km

Rauno otti tuttuun tapaan ”ajurin” paikan ja toi viestiä parhaimmillaan yli 20 km:n tuntivauhtia kohti seuraavaa vaihtoa. Joukkueen sijaluku oli vaihtoon tullessa  120 paikkeilla. Onneksi nykyinen hiihdon seurantajärjestelmä toimi lähes moitteettomati, ja seuraava viestinviejä tiesi varautua riittävän ajoissa.

Kuljetukset kolmelle viimeiselle vaihtopaikalle

Hiihdossa oli palattu jo vuosia sitten meillekin tuttuun systeemiin-

joukkueet itse hoitavat viestiviejien kuljetukset Evetsergiin, Oxbergiin ja Hökbergiin.

Aikaisemmista vuosista viisastuneena, Vasaloppet-vägen on Stafettvasa- päivänä tosi ruuhkainen ja niin meidän kuljetusvastaava valitsi sellaiset reitit, että viestiviejät olivat ajoissa oikeissa paikoissa. Onnistuimme siinä(kin).

III osuus, Evetsberg- Oxberg, 14 km

Pekka otti seuraavana viestikapulan alkuunsa laskuvoittoiselle osuudelle. Oli varsin nautinnollista lasketella hyviä latuja. Muutamia kaatumisia sillä osuudella tuli nähdyksi. Läheltä piti tilanteita tuli, muttei omalle kohdalle sattunut mitään mainitsemisen arvoista. Osuuden loppupään nousuvoittoinen pätkä oli normaalin rauhallista menoa. Joukkue eteni kisassa vaihtoon tultaessa sijaluvulla n. 170.

IV osuus, Oxberg- Hökberg, 9 km

Seppo oli itseoikeutettu tämän osuuden hiihtäjä. Lapin hangilta hankittu tehoharjoittelu parin viikon takaa, antoi hyvän latauksen tälle nopealle osuudelle.

V osuus, Hökberg- Mora, 19 km

Jouni Viitamäki Parkanosta oli tiistain Halvvasan hiihdossa näyttänyt kykynsä ja toi varmalla hiihdolla joukkueemme maaliin aikaan 5:59:06.  Hänellä oli mieluisa tehtävä ankkurina ottaa vastaan joukkueen Stafettvasan mitalit

Välipäivinä hiihtoa Orsa Grönklitt- hiihto- ja laskettelukeskuksessa

Majapaikan lähettyvillä Orsassa sijaitsee huippuluokan talviurheilukeskus. Ladut ovat noin 500 metrin korkeudella  ja siellä oli valinnanvaraa matkan ja vaativuuden mukaan.

 

Worldloppet Skiers Finland palkitsi joukkuetta pienen kahvitilaisuuden merkeissä Vasaloppet 45 hiihdon jälkeen Moran maalialueella. Hiihtäjät kiittävät yhdistystä saamastaan huomiosta!
Pekka (vas), Jouni, Eero, Rauno, Seppo ja Sami.

 

Perjantai-illan ohjelmaan kuului yhteinen päivällinen majapaikassamme. Majapaikkaan oli silloin kokoontunut yli kolmekymmentä hiihtäjää huoltajineen ympäri maailmaa.

Osa porukasta oli perjantaina hiihtänyt, kuten mekin, Stafettvasan. Mukava puheensorina todisti päivän hiihdon olleen onnistunut.

Samalla toivotimme Rauno Kousalle menestystä ja onnea sunnuntain 90 km Vasaloppet-hiihtoon!

 

Kotimatka alkoi lauantai-aamuna ja Eero Kaskela suuntasi auton kohti Tukholmaa.

Yllätys laivalla,

 Melko pian laivaan tultuamme  käsky kävi laivamme, Viking Glory , Oscar à la Carte-ravintolaan. Seurueemme jäsenet olivat saaneet vihiä, että

Jouni Viitamäki täytti 65 vuotta la 4.3. eli samana päivänä, kun astuimme kotimatkalle laivaan.

Toinen syntymäpäiväsankari, Pekka Anttonen täyttää 70 v. parin päivän päästä.

Kiitokset saamastamme huomiosta ja ylenpalttisesta ruoka- ja juomatarjoilusta! Voi vain todeta, että yhteinen harrastus ja hyvät kaverit ovat elämän suola.

 

Ensi vuonna uudelleen….

Matkajärjestelyjen suurenmoiset kiitokset kuuluvat jälleen kerran  Kokkolan Matkatoimistolle. Kaikki toimi kuten olemme aiemminkin saaneet huomata- loistavasti. Yhdistyksemme vuosikokouksessa kirjattiin tulevalle kaudelle Stafettvasan yhtenä yhteisenä aktiviteettina. Toivotaan, että yhä useampi innostuu myöskin tästä hienosta vaihtoehdosta.

 

Yläkuvassa Eero Kaskela valmistautuu Sami Vaihian tarkkailessa kotimatkalle.

Alemmassa kuvassa laivalla syntymäpäiväsankarit Jouni Viitamäki (toinen oikalla ja hänen vieressään)  Pekka Anttonen kestittävinä.

 

Matkalla tavattiin myös jo perinteiseen tapaan tuttuja !

 

Ruotsiin tullessa  maantai- aamupäivällä poikkesimme Gävleen. Meillä odotti parin tunnin ajomatkan jälkeen kahvipöytä herkkuineen Pekan serkun vieraana hänen kotonaan.

Samalla saimme kuulla viimeiset vinkit Vasaloppet-hiihtoon. Somessa ja julkisuudessa on paljon keskustelua tästä megatapahtumasta. Olimme näin ajan hermolla heti maahan saavuttuamme.

 

Kuvassa serkkuaan rutistaa Pekka ja toisella puolen vähän ujosti Seppo Vaihia.